Bucataria ramane intotdeauna adevarata protagonista a spatiilor casnice, unde se desfasoara majoritatea activitatilor zilnice . Un univers care este imposibil de descris ca fiind un simplu loc in care se prepara mancarea, dar este si un mediu de intampinare a prietenilor, de chat, de munca si de relaxare. Insa cand vine vorba de proiectarea unui spatiu mic, este usor sa dai peste niste greseli, riscand sa-l armonizezi prost cu contextul.
Sunt nevoi diferite: pe de o parte cele estetice si pe de alta parte cele functionale care nu reusesc intotdeauna sa coincida perfect, din cauza limitarilor dimensiunilor. Este asadar o adevarata provocare de design care necesita creativitate si mai presus de toate competenta. Uneori sunt suficiente doar cateva trucuri pentru a optimiza spatiile la maximum. Prin urmare, iata cateva sfaturi despre cum sa proiectati o bucatarie mica si despre toate greselile de evitat.
1. Bucatarie integrata cu scenariul casnic
Bucataria, proiectata de Di Maro, este acoperita cu foita laminata de aur lucrata manual. Contrastul cromatic este dat de intalnirea suprafetei verde inchis cu aurul unitatilor de perete.
„Alegerea intre bucatarie deschisa spre living sau separata este complet personala, nu exista bine sau rau. Daca iti doresti o bucatarie inchisa si dimensiunile sunt mici, devine important sa o integrezi vizual cu mediul principal, pentru a mari si a da spatiu spatiilor. Puteti folosi sisteme de glisare personalizate sau despartitoare usoare din fier si sticla, care nu ocupa mult spatiu si se pot ascunde sau dezvalui in functie de utilizarea lor.”
2. Un proiect pe masura trebuie sa exploateze fiecare centimetru
Proiectarea pe masura va permite sa optimizati spatiile si sa profitati la maximum de fiecare colt.
«Proiectul pe masura este fundamental, mai ales intr-un spatiu restrans. Face bucataria cat mai functionala la nivel operational, ii mareste capacitatea de depozitare si organizare, si imbina un efect placut din punct de vedere estetic. De exemplu, unitatile de perete pe toata inaltimea pot fi introduse in continuitate cromatica cu peretii pentru a elimina prezenta lor vizuala, dar pentru a le maximiza capacitatea, carucioare de containere extractibile pentru a exploata si latimi de pana la 15/20cm, iluminat LED integrat in mobilier si iluminat. instalatii in mediu”.
3. Electrocasnice: incorporat este mai bine
Design inalt chiar si in cele mai ascunse colturi, precum acest compartiment de bucatarie, de Molteni&C. in marmura neagra Calacatta si Fenix, cu aparate Smeg.
„Aparatele expuse risca sa fie voluminoase si sa perturbe mediul. Mai bine sa le aveti incorporate, pentru a crea un efect integrat si armonios. Apoi exista solutii compacte, mai ales functionale in medii mici. De exemplu, masina de spalat vase cu latime si inaltime reduse pentru adaugarea recipientelor, cuptor compact sub blat care permite prezenta unui sertar pentru tacamuri, o singura coloana cu frigider si cuptoare integrate daca nu este posibila asigurarea coloanelor multiple”.
4. Prezenta insulei
Nu fortati prezenta insulei care poate face spatiul si mai mic, dar preferati blaturile de lucru.
«Boldurile de lucru sunt fundamentale: planificati cat mai multa lungime, dar nu fortati prezenta insulei care risca sa sufoce un spatiu mic. Ganditi-va in loc la un banc de lucru, care va permite sa castigati chiar si 40/50 cm in adancime fata de o insula traditionala, sau un carucior pe roti”.
5. Nu lasa detaliile la voia intamplarii
Eleganta moderna si nostalgica a legendarilor ani 60 traieste din nou intre zidurile acestui apartament de 90 m2 din inima Romei. Designerul sau, arhitectul Valeriano Boragina, a creat o bucatarie pe masura, cu o insula de marmura de Carrara pentru zona de zi. Lampa Flowerpot de Verner Panton din 1968 lumineaza blatul de lucru .
„Nu subestimati studiul detaliilor precum manerele si sistemele de deschidere integrate, cum ar fi caneluri, impingere, manere liniare si personalizate. Aceste elemente se potrivesc curat si nu creeaza discontinuitati. Plinta coborata ajuta, de asemenea, la cresterea spatiului de depozitare si a suprafetelor verticale la nivel vizual.”
6. Materiale si culori diferite
Elementele simple si liniare va permit sa amplificati spatiul.
„Se crede adesea ca utilizarea diferitelor materiale si culori extinde vizual mediul. Cu toate acestea, poate fi o sabie cu doua taisuri care trebuie manipulata cu prudenta. Folosirea prea multor materiale, daca nu sunt perfect dozate, risca sa faca din mediul mic un mozaic respingator. Prin urmare, incercati sa echilibrati materialele principale – blaturi, usi, carcase interioare – in armonie intre ele si cu spatiile din jur. De asemenea, este important sa lucrati cu celelalte elemente care alcatuiesc mediul bucatariei: materiale pentru podea, acoperiri verticale, tavane si tavane false, iluminat integrat.”