Laptele de soia si beneficiile sale pentru organism

Post date:

Author:

Category:

Laptele de soia este o bautura vegetala care se remarca prin contributia sa nutritiva interesanta. Care sunt beneficiile sale? Este adevarat ca consumul lui provoaca efecte secundare? Va lamurim.

Laptele de soia este o bautura vegetala care este obtinuta prin inmuierea, macinarea si filtrarea boabelor de soia. Desi nu este tocmai un lapte, in limbajul popular i s-a dat aceasta eticheta, in principal pentru ca aspectul sau seamana cu mancarea mentionata.

La fel, este una dintre variantele de a inlocui laptele de vaca atat in retetele vegane cat si vegetariene si  in alimentatia celor care sufera de intoleranta la lactoza. Care sunt beneficiile sale? Cat de adevarat este ca are efecte daunatoare? In continuare, va spunem noi.

Continutul nutritional al laptelui de soia

Soia este o leguminoasa de pe continentul asiatic. Numele sau stiintific este Glycine max si a fost apreciat din cele mai vechi timpuri pentru valoarea sa nutritiva interesanta. Desi are mai multe produse derivate, laptele de soia este unul dintre cele mai raspandite, nu doar datorita versatilitatii sale la prepararea mancarurilor, ci si datorita proprietatilor sale. Sa vedem mai jos continutul sau nutritional:

Vitamine si minerale 

Printre beneficiile laptelui de soia gasim ca acesta ofera vitaminele B, vitamina D, vitamina K si vitamina C. De asemenea, contine calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan si zinc.

Grasimi 

Un pahar de lapte de soia contine 4 grame de grasime, din care o cantitate mica, 0,5 grame, este grasimi saturate. Nu contine grasimi trans sau colesterol, ceea ce il face o optiune buna pentru o dieta sanatoasa.

Macronutrienti

Un pahar de 250 ml de lapte de soia furnizeaza aproximativ 100 de calorii, 8 grame de carbohidrati si 7 grame de proteine. De asemenea, contine aminoacizi necesari care nu sunt produsi de organism.

Beneficiile laptelui de soia

Datorita aportului sau interesant de nutrienti esentiali, consumul de lapte de soia, inclus ca parte a unei alimentatii sanatoase si echilibrate, ofera beneficii importante pentru sanatate. Le detaliem mai jos:

Sprijina reducerea colesterolului

Soia este un aliment fara colesterol si are substante nutritive care ar putea fi benefice atunci cand vine vorba de imbunatatirea profilului lipidic. De fapt, dupa cum se subliniaza intr-o publicatie,  consumul de soia ar putea ajuta la controlul colesterolului rau (LDL) si al colesterolului total , contribuind in acelasi timp la cresterea colesterolului bun.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca cercetatorii nu au gasit acelasi efect reducator in suplimentele din soia. In ciuda acestui fapt, cercetarile sugereaza ca fitosterolii si inulina din laptele de soia fortificat au un efect benefic in controlul colesterolului rau.

Ajuta la reducerea simptomelor menopauzei

Izoflavonele continute de soia sunt un tip de fitoestrogen care pare sa aiba un efect benefic asupra reducerii unor simptome ale menopauzei. Mai exact, asa cum este sustinut de un studiu, ajuta la reducerea bufeurilor.

Contribuie la ingrijirea sanatatii oaselor

Datorita continutului sau de izoflavone, calciu si magneziu, acest aliment are un efect protector asupra sanatatii oaselor. De fapt, asa cum este sustinut de un studiu, consumul acestuia ar putea favoriza mentinerea densitatii osoase , reducand riscul de osteoporoza si fracturi la femeile adulte.

Alte beneficii ale soiei

Dupa cum a fost compilat de cercetarile publicate in revista stiintifica Nutrients, soia si derivatii sai au alte beneficii pentru sanatate. Acestea sunt atribuite in mare parte continutului lor de proteine, izoflavone si vitamine si minerale. Le rezumam mai jos:

  • Ajuta la reducerea moderata a hipertensiunii arteriale.
  • Este o sursa de proteine ​​cu continut scazut de calorii.
  • Ajuta la controlul nivelului ridicat de zahar din sange.
  • Sprijina tratamentul excesului de greutate si obezitatii.
  • Este o optiune pentru persoanele cu intoleranta la lactoza.

Are soia efecte nocive?

Posibilele efecte secundare ale consumului de soia au generat destule controverse. De fapt, acestea au fost in centrul diferitelor investigatii stiintifice. Ei au reusit sa sparga unele mituri care au crescut puternic in populatie despre aportul acestui aliment. Sa o revizuim in detaliu:

  • Unele tipuri de cancer au nevoie de estrogen pentru a creste. Prin urmare, multa vreme s-a crezut ca soia, care contine fitoestrogeni, ar putea creste riscul. Cu toate acestea, datele sugereaza ca acest aliment nu are niciun efect asupra acestei boli si, dimpotriva, ar putea produce o usoara reducere a riscului.
  • Soia contine goitrogeni care pot afecta negativ sanatatea tiroidei prin blocarea absorbtiei iodului. De fapt, studiile pe eprubeta si pe animale sugereaza ca izoflavonele din soia afecteaza productia de hormoni tiroidieni. In ciuda acestui fapt, cercetarile la oameni au aratat ca acestea nu provoaca un impact semnificativ. 
  • Dupa cum se arata, studiile clinice nu au aratat o modificare a activitatii hormonilor reproductivi la barbati din cauza consumului de soia.

In concluzie…

Laptele de soia este una dintre alternativele vegetale pentru cei cu intoleranta la lactate sau pentru cei care au incetat sa mai consume produse de origine animala. Aportul sau poate ajuta la prevenirea diferitelor probleme de sanatate,  atata timp cat este sustinut de obiceiuri alimentare sanatoase. In orice caz, inainte de a-l consuma in mod regulat, este indicat sa ceri sfatul unui medic nutritionist. Tine cont de asta!

STAY CONNECTED

2,507CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

INSTAGRAM

36 de fraze de dragoste care te vor face sa te indragostesti

Frazele de dragoste sunt o modalitate frumoasa de a te face sa te indragostesti de acea persoana care te face sa te simti viu....

20 de citate scurte si frumoase despre destin

Derivat din cuvantul latin Destinare, destinul inseamna „ceea ce a fost ferm stabilit”. In timp ce aceasta definitie se refera si la ideea de...