Alimentele alcaline sunt foarte importante pentru organism si au un impact direct asupra sanatatii noastre. Mentinerea unui pH echilibrat prin incorporarea alimentelor alcaline in dieta noastra este esentiala pentru a evita viitoarele dezechilibre ale corpului nostru, cum ar fi bolile sau infectiile bacteriene. Daca vrei sa inveti cu ce pot contribui ele la corpul nostru si ce sunt, ia nota!
Ce sunt alimentele alcaline?
Dieta alcalina se bazeaza pe consumul de alimente alcaline pentru a ne ajuta sa ne mentinem potentialul de hidrogen, cunoscut si sub numele de (pH) la niveluri sau intervale sanatoase. In plus, sunt si o optiune nutritionala excelenta pentru prevenirea si tratarea diferitelor boli.
A ne baza alimentatia pe alcalinitate inseamna a adopta o dieta nutritiva bazata pe consumul de alimente in cea mai naturala forma. Adica, in aportul de cantitati mari de fructe si legume, seminte si/sau proteine vegetale si mai ales, bea multa apa naturala. Citeste mai multe pe AskAI despre alimentele alcaline si ce beneficii au pentru organism.
Beneficiile si proprietatile alimentelor alcaline
Sa vedem ce beneficii si proprietati ne poate aduce consumul de alimente alcaline :
- – Poate imbunatati sanatatea stomacului nostru: Stomacul este un organ acid in sine, prin urmare, daca mancam alimente alcaline, va trimite mai putini acizi in intestinul nostru. De asemenea, ne va ajuta sa reducem agresivitatea acizilor din organele responsabile de eliminarea lor, precum pielea, rinichii sau plamanii.
- – Ajuta la prevenirea cancerului: pentru ca celulele canceroase sa se dezvolte si sa se reproduca, acestea trebuie sa fie intr-un mediu acid. Consumul de alimente alcaline va preveni alterarea functionarii celulelor si ca acestea pot locui in organismul nostru.
- – Ajuta la prevenirea osteoporozei
- – Este cel mai bun aliat al nostru pentru a pierde in greutate: Fara indoiala, alimentele alcaline sunt cele mai sanatoase din intreaga scara alimentara. Acest lucru ne poate ajuta sa prevenim boli precum supraponderalitatea si sa ne mentinem mult mai sanatosi si mai puternici.
Ce influenteaza daca sunt alimente alcaline sau acide?
Atat aciditatea, cat si alcalinitatea sunt masurate in momentul in care digeram alimentele. Si este ca, odata ce acestea sunt descompuse prin procesul de digestie, reziduurile minerale ramase vor fi responsabile pentru a ne asigura un continut mineral alcalin sau acid. Deci, ce influenteaza daca un aliment este acid sau alcalin? Raspunsul este pe scara pH-ului.
Scala pH masoara gradul de aciditate al unui aliment si are valori care merg de la zero (0), cea mai acida valoare, pana la numarul paisprezece (14), cea mai alcalina. In acest sens, pentru a ne bucura de o sanatate buna se estimeaza ca trebuie sa avem un pH al sangelui intre 7,35 si 7,45.
Lista alimentelor alcaline (pe categorii):
Uleiuri:
- – Foarte alcalin: Nici unul
- – Alcalin: ulei din seminte de in
- – Putin alcalin: ulei de masline, ulei de avocado si ulei de cocos
Bauturi:
- – Foarte alcalin: apa alcalina, apa de mare, ceaiuri din plante si sucuri de legume
- – Alcalin: ceai verde, ceai alb, apa minerala si apa proaspata de cocos
- – Alcalinitate scazuta: sucuri de fructe proaspete, sucuri verzi, sucuri de legume, ceai de ghimbir si ceai de ginseng
Carne si peste: sunt in mare parte alimente neutre si/sau acide
Indulcitori:
- – Foarte alcalin: Stevia si purevia
- – Alcalin: sirop de artar si sirop de orez
- – Putin alcalin: miere cruda
Fructe:
- – Foarte alcalin: papaya, pepene verde, grapefruit si lime
- – Alcalin: pere, kiwi, avocado si banana verde
- – Putin alcalin: nuca de cocos proaspata, ananas, capsuni, fructe tropicale, mandarine, pepene galben, visine, mango, rosii si coacaze
Nuci, seminte:
- – Foarte alcaline: boabe de goji, smochine uscate si stafide
- – Alcalin: curmale, migdale si alune
- – Putin alcalin: Castane
Cereale mari:
- – Foarte alcalin: iarba de orz, iarba de ovaz, iarba de grau si varza
- – Alcalin: nici unul
- – Scazut alcalin / neutru: paine integrala, orez brun si faina de soia
Lactate si oua:
- – Foarte alcalin: Nici unul
- – Alcaline: lapte matern
- – Putin alcalin: lapte si branza de capra si zara
Legume si leguminoase:
– Foarte alcalin: castraveti, kale, spanac crud, patrunjel, broccoli si usturoi
– Alcalin: sfecla proaspata, boia de ardei, vinete, andive, fasole verde, ghimbir, salata verde, seminte de mustar, ceapa, ceapa rosie, ridichi, morcov, muraturi, dovlecel si telina
– Mic alcalin: cartofi, anghinare, conopida, ceapa primavara, dovlecei, dovleac, praz, mazare, nasturel, porumb proaspat, varza, tofu, fermentat, soia, sparanghel, nap, conopida, smog si piper
Vanzari:
- – Foarte alcalin: sare de Himalaya si sare de mare nerafinata
- – Alcalin: nici unul
- – Putin alcalin: niciunul
Alte alimente alcaline sanatoase:
- – Foarte alcalin: otet de mere, alge marine si polen de albine
- – Alcaline: Culturi de piper si probiotice
- – Putin alcalin: curry si ghimbir
Minerale alcaline: calciu, cesiu, magneziu, sodiu si potasiu
In sanatate, nu exista comenzi rapide
Adoptarea unei diete bazate pe alimente alcaline este sinonima cu bogata in alimente proaspete, fructe si legume. Pe scurt, este vorba despre insotirea organismului in starea sa naturala, introducerea alimentelor curate in corpul nostru. Va recomandam adoptarea unei alimentatii constiente bazate pe alimente adevarate, mana in mana cu un stil de viata activ. Fara indoiala, este cea mai buna optiune pentru a te bucura de o stare de sanatate puternica.