La nivel legislativ, Romania si-a creat o baza legala conforma cu standardele europene. Ceea ce este mai greu, acum, dupa ce legile privind sanatatea alimentara si protectia consumatorului sunt bine puse la punct, consta in punerea in practica a textelor de lege si in aplicarea sanctiunilor pentru producatorii care nu respecta regulile. Pentru ca se prezuma ca orice cetatean al Romaniei este obligat sa cunoasca legile din tara sa, rezulta ca fiecare dintre noi trebuie sa se informeze si sa stie ceea ce este mai bine pentru noi, din toate punctele de vedere: social, economic, cultural, dar si din perspectiva sigurantei alimentare.
Informatiile pe care le avem trebuie puse in practica zi de zi, iar atunci cand, de exemplu, identificam abateri de la regula – de tipul alimentelor expirate gasite la raft sau al alimentelor perimate, desi in termen de valabilitate – sa ne facem datoria de consumator si sa sesizam managerul magazinului sau chiar protectia consumatorului.
Obiceiuri alimentare gresite
Tot mai mult ne izbim de sintagma „suntem ceea ce mancam”. Acest lucru ni se intampla zilnic cand ne procuram mancarea sau cand ne gandim ce sa mai pregatim pentru pranz sau cina. Apoi, cand este o zi speciala, festiva, incercam fel de fel de combinatii de alimente dupa propriile criterii: dupa gust, dupa preferinte culinare sau dupa momentul din zi in care trebuie sa mancam.
Eticheta – mijlocul principal de informare cu privire la produs
In ceea ce priveste ingredientele din produsele pe care le cumparam este foarte important sa nu le ignoram. De aceea trebuie sa ne facem un obicei din a citi eticheta produselor pentru ca este prima modalitate de identificare a caracteristicilor produsului, a ingredientelor, a valorilor nutritionale. Tot ea ne da informatii cu privire la producator si termenul de valabilitate.
Iata cat de multe informatii ne da un simplu ambalaj, pe care, de cele mai multe ori il aruncam cu nonsalanta la cos. Ce nu facem si ar trebui? Ar trebui sa dam o importanta mai mare produselor Bio (ecologice), care sunt garantia fapului ca un organism de inspectie a controlat calitatea produsului. Produsele Bio sunt net superioare din punct de vedere calitativ, deoarece in compozitia lor sunt doar ingrediente sanatoase, iar conservantii folositi sunt naturali, ceea ce este un beneficiu pentru sanatate.
SUNTEM CEEA CE MaNCAM va fi rubrica care va va oferi informatii legate de unele deprinderi alimentare gresite ale generatiei de azi, despre legislatia consumatorului si modul in care aceasta este pusa in practica, despre aditivi periculosi si despre efectele acestora asupra sanatatii, despre alimentele Bio (organice) si despre produsele specifice romanesti. Puteti sa ne scrieti si sa veniti cu sugestii trimise pe adresa redactiei revistei „Felicia”. Daca ati identificat un produs foarte bun sau, din contra, unul care a provocat, de exemplu, o reactie alergica copilului sau dumneavoastra nu ezitati sa ne scrieti.