Suntem ceea ce mancam

Post date:

Author:

Category:

Voi vorbi si de bine, dar si critic atunci cand trebuie, pentru ca despre alimentatia de astazi sunt si cuvinte de lauda, dar si de dojana. Gresim si noi, cetatenii, atunci cand ignoram recomandarile medicilor, ale nutritionistilor si cand mancam nesanatos. Gresesc si producatorii care, din dorinta de a pune pe piata cat mai multe sortimente care sa le aduca un profit cat mai rapid,  pierd la capitolul „calitatea produsului”.

La nivel legislativ, Romania si-a creat o baza legala conforma cu standardele europene. Ceea ce este mai greu, acum, dupa ce legile privind sanatatea alimentara si protectia consumatorului sunt bine puse la punct, consta in punerea in practica a textelor de lege si in aplicarea sanctiunilor pentru producatorii care nu respecta regulile. Pentru ca se prezuma ca orice cetatean al Romaniei  este obligat sa cunoasca legile din tara sa, rezulta ca fiecare dintre noi trebuie sa se informeze si sa stie ceea ce este mai bine pentru noi, din toate punctele de vedere: social, economic, cultural, dar si din perspectiva sigurantei alimentare.

Informatiile pe care le avem trebuie puse in practica zi de zi, iar atunci cand, de exemplu, identificam abateri de la regula – de tipul alimentelor expirate gasite la raft sau al alimentelor perimate, desi in termen de valabilitate – sa ne facem datoria de consumator si sa sesizam managerul magazinului sau chiar protectia consumatorului.        

Obiceiuri alimentare gresite

    Tot mai mult ne izbim de sintagma „suntem ceea ce mancam”. Acest lucru ni se intampla  zilnic cand ne procuram mancarea sau cand ne gandim ce sa mai pregatim pentru pranz sau cina. Apoi, cand este o zi speciala, festiva, incercam fel de fel de combinatii de alimente dupa propriile criterii: dupa gust, dupa preferinte culinare sau dupa momentul din zi in care trebuie sa mancam.

Insa, daca ne gandim putin, alte doua criterii, mai noi,  ne „conduc” atunci cand alegem ce sa mancam: timpul (de care dispunem tot mai putin) si situatia financiara (mai ales acum, cand este criza economica). Daca la acestea se adauga si lipsa de informare cu privire la modalitatile sanatoase de alimentatie, atunci lucrurile chiar se complica. Este adevarat ca nu traim pentru a manca, ci mancam pentru a trai, pentru a fi sanatosi si  pentru a asigura organismului cele necesare, insa, in aceasta epoca a tendintelor alimentare gresite, chiar ca ne punem problema: ce mancam?
Informatiile ne bombardeaza, auzim despre bolile „moderne” ale animalelor (gripa aviara, boala vacii nebune, cianurarea pestilor), despre aditivii adaugati in mai toate produsele din comert, despre organismele modificate genetic care isi fac loc in hrana noastra fara a sti sigur, nici macar cecetatorii, daca sunt sigure pe termen lung sau nu. Aceste realitati cu care ne confruntam zilnic trebuie sa ne faca mai precauti, mai raspunzatori fata de ceea ce dam copiilor de mancare, fata de ceea ce mancam noi, adultii, chiar daca avem servicii si alte obligatii care nu ne mai lasa timp pentru prepararea mancarurilor in casa. 

    Eticheta – mijlocul principal de informare cu privire la produs

In ceea ce priveste ingredientele din produsele pe care le cumparam este foarte important sa nu le ignoram. De aceea trebuie sa ne facem un obicei din a citi eticheta produselor pentru ca este prima modalitate de identificare a caracteristicilor produsului, a ingredientelor, a valorilor nutritionale. Tot ea ne da informatii cu privire la producator si termenul de valabilitate.

Iata cat de multe informatii ne da un simplu ambalaj, pe care, de cele mai multe ori il aruncam cu nonsalanta la cos. Ce nu facem si ar trebui?  Ar trebui sa dam o importanta mai mare produselor Bio (ecologice), care sunt garantia fapului ca un organism de inspectie a controlat calitatea produsului. Produsele Bio sunt net superioare din punct de vedere calitativ, deoarece in compozitia lor sunt doar ingrediente sanatoase, iar conservantii folositi sunt  naturali, ceea ce este un beneficiu pentru sanatate.

SUNTEM CEEA CE MaNCAM va fi rubrica care va va oferi informatii legate de unele deprinderi alimentare gresite ale generatiei de azi, despre legislatia consumatorului si modul in care aceasta este pusa in practica, despre aditivi periculosi si despre efectele acestora asupra sanatatii, despre alimentele Bio (organice) si despre produsele specifice romanesti. Puteti sa ne scrieti si sa veniti cu sugestii trimise pe adresa redactiei revistei „Felicia”. Daca ati identificat un produs foarte bun sau, din contra, unul care a provocat, de exemplu, o reactie alergica copilului sau dumneavoastra nu ezitati sa ne scrieti.

STAY CONNECTED

2,451CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

INSTAGRAM

INTERVIU EXCLUSIV BRUCE! Despre drumul de la TIR, la dans si scena de la X FACTOR UK

L-ai putut admira in primele doua ediții ale emisiunii “Danseaza printre stele”, iar acum iși vede un alt vis implinit: dupa selecții extrem de riguroase...

Plimbare a la Vacanze Romane: Via Margutta

Am ajuns pe Via Margutta total intamplator, așa cum ajung de obicei pe strazile astea. In 2008 nimeream pe Via Giulia, numita dupa un...

Cum sa profiti de cele mai bune oferte de Craciun

Craciunul este unul dintre cele mai asteptate anotimpuri pentru marea majoritate a magazinelor din lume, din motive evidente, potentialul pe care il...