E Joy

Fericire in fiecare zi

Michel Montignac: “Cea mai buna metoda de a slabi este nu sa mananci mai puþin, ci sa mananci diferit”

Intr-un interviu in exclusivitate, faimosul nutritionist vorbeste despre cea mai cunoscuta si eficienta metoda de slabit care a facut inconjurul lumii. In randurile de mai jos vei afla cum sa-ti protejezi sanatatea si ce alimente te pot ajuta sa slabesti fara sa te infometezi

Domnule Montignac, as dori sa vorbim putin despre dieta pe care o propuneti si care la noi, in Romania, este foarte apreciata. Mai mult, unele doamne spun cu mandrie ca au adoptat “stilul de viata Montignac”. Cum ati ajuns sa “inventati” aceasta dieta?

Pentru ca am fost un copil obez (tatal meu s-a luptat intotdeauna cu aceasta problema) mi-am promis ca atunci cand voi fi mare voi gasi o modalitate de a slabi si de a ramane in forma pentru tot restul vietii. Acesta este motivul pentru care, dupa ce am studiat Stiinte Politice, am profitat de sansa de a lucra in industria farmaceutica. Fiind intr-un mediu stiintific, mi-am creat mai multe ocazii de a dezvolta propriile cercetari pentru a-mi invinge propria obezitate. La inceputul anilor ‘80, inspirat de rezultatele unui studiu necunoscut pana atunci in diabetologie, am descoperit ca cea mai buna metoda de a slabi este nu sa mananci mai putin, ci sa mananci diferit, alegand alimentele potrivite. Am aplicat aceste principii pe propria persoana si am dat jos 16 kilograme in trei luni. Astfel a luat nastere dieta Montignac!

Astazi, toata lumea care are probleme cu greutatea a dezvoltat o adevarata obsesie in a numara caloriile. Asa-numita teorie a caloriilor are o baza stiintifica reala? Sau, in ultima vreme, este una mai mult economica si comerciala?

Teoria caloriilor nu are nicio baza stiintifica. Numaratul caloriilor este doar o credinta naiva, raspandita in mod eronat de presa si majoritatea televiziunilor peste tot in lume. Motivul tine de interesele economice, deoarece de aceasta convingere depind foarte multe companii. Studiile epidemiologice au aratat ca aportul caloric zilnic a scazut cu 35% in ultimii 50 de ani, insa obezitatea a crescut cu 300 pana la 400% in aceeasi perioada de timp. Singura explicatie plauzibila a acestui paradox incredibil este ca aportul caloric – sau, altfel spus, numarul de calorii ingerat zilnic – nu are nicio legatura cu masa de grasime. Adevaratul resposabil pentru excesul de grasime nu este cantitatea, ci calitatea, si aici ma refer la natura alimentelor (componentele sale fizice si chimice). In functie de componentele alimentelor, sunt pornite diferite procese metabolice (in special secretia unui hormon-cheie numit insulina) care fie vor conserva energia alimentelor, fie vor duce la arderea caloriilor.

Este nimerit un regim hipocaloric si da el intotdeauna rezultate pe termen lung, in sensul ca persoana care l-a tinut isi poate pastra greutatea si dupa terminarea lui?

Dieta hipocalolica este una dintre cele mai periculoase din urmatoare motive:

 este dezechilibrata, deoarece presupune eliminarea completa a grasimilor, iar pentru corpul uman grasimea buna este indispensabila in functionarea corecta a sistemului hormonal.  daca mananci mai putin decat necesarul zilnic al corpului vei reduce pentru totdeauna energia generala de care ai nevoie. Cu alte cuvinte, corpul se adapteaza la infometare, cu cat ii dai mai putin cu atat va avea nevoie de mai putin. De aceea majoritatea persoanelor se ingrasa dupa ce intrerup dieta. Odata schimbat metabolismul, corpul nu mai poate asimila decat minimum cu care a fost obisnuit.

Cum putem explica excesul ponderal?

Pana la inceputul secolului 20, rata obezitatii era o problema pentru aproximativ 2,3% din populatie. In ultimii 75 de ani, aceasta a crescut cu 400 pana la 1.200%, in functie de tara. Motivul este, in principal, schimbarea drastica a continutului mancarii pe care o consumam. Acum alimentele sunt mult rafinate si industrializate. Insa si obiceiurile culinare s-au modificat considerabil in ultimii 50 de ani. De exemplu, consumul legumelor uscate a scazut cu 1.200%, pizza devenind felul principal. Asta in conditiile in care, cu jumatate de secol in urma, pizza nu exista in 99% din tarile lumii. In plus, valoarea nutritionala a alimentelor a scazut considerabil, majoritatea produselor sunt acum hiperglicemice, ceea ce produce secretie de insulina ce duce la stocarea grasimii, si nu la eliminarea ei.

Nu de mult, obezitatea sau excesul ponderal era apanajul adultilor. Astazi, tot mai multi copii sunt supraponderali. Cum se explica acest lucru?

In majoritatea tarilor europene si cele estice adolescentii au adoptat suta la suta obiceiurile culinare ale americanilor (sucuri, pizza, cartofi prajiti, hamburgeri, produse bogate in zahar, pufuleti, popcorn si lapte concentrat), in timp ce adultii au mai pastrat ceva din obiceiurile alimentare traditionale, sanatoase. Acest fenomen este extrem de evident in tari precum Franta, Spania si Italia, unde rata obezitatii la adultii este foarte scazuta in timp ce la adolescenti aceasta se afla printre cele mai ridicate din lume.